Het aanschaffen van een rollenbaan

Er wordt in bedrijven tegenwoordig veel gebruik gemaakt van rollenbanen. De rollenbanen horen in een bedrijf tot de transportmiddelen. Omdat in de praktijk, binnen een bedrijf, vaak producten moeten worden verplaatst van de ene naar de naar de andere plaats, zijn rollenbanen een uitkomst. Ze zorgen ervoor dat de werknemers niet meer hoeven te sjouwen met producten. De werknemers tillen nu het product op en plaatsen het op de rollenbaan. Door het product vooruit te duwen zal het zonder veel inspanning op de juiste plaats terecht komen. De inspanning voor de werknemers is daardoor veel minder en ontlastend voor de rug.

Ziekteverzuim
Werknemers waren veel vaker ziek thuis toen er nog geen gebruik werd gemaakt van rollenbanen. Ze kregen vaak, door het vele tillen, last van hun rug. Dat was niet alleen vervelend voor de werkgever, maar zeker ook voor de werknemer. Door het gebruik van de rollenbanen is het ziekteverzuim door rugklachten aanzienlijk verminderd. Ook is de arbeidsvreugde aanzienlijk verbeterd. Nu moeten de werknemers alleen even het product op de rollenbaan plaatsen. Door de rollenbaan enigszins te laten aflopen, hoeven ze alleen een zetje te geven en het product zal dan uit zichzelf naar de plaats van de bestemming gaan.
Er zijn tegenwoordig ook veel rollenbanen die elektrisch worden aangedreven. Daarbij is het alleen nodig om het product op de rollenbaan te plaatsen en het zal dan automatisch worden getransporteerd. Bij deze soort rollenbanen moeten werknemers wel alert zijn. De werknemers moeten erop letten dat ze bijvoorbeeld niet met hun vingers tussen de aangedreven rollen komen. Ook loshangende kleren kunnen gevaarlijk zijn. Bij elektrisch aangedreven rollenbanen zitten altijd op meerdere plaatsen noodstoppen. Wanneer er zich dan wat voordoet, kan een collega snel op een noodstop drukken, zodat de rollenband stilstaat. De noodstoppen zijn altijd goed zichtbaar opgesteld en rood van kleur.
Soorten rollenbanen
Er zijn meerdere soorten rollenbanen die in een bedrijf worden gebruikt. In veel gevallen is er een vast opgestelde rollenbaan geplaatst, maar je komt ook regelmatig telescoop- en harmonica rollenbanen tegen. Ze kunnen indien gewenst elektrisch aangedreven zijn.
De vaste rechte rollenbanen
De vast opgestelde rollenbanen laat men over het algemeen, indien mogelijk, een beetje aflopen. Op deze manier kunnen de producten gemakkelijk verplaatst worden. Bij zo’n rollenbaan is het niet nodig dat hij elektrisch wordt aangedreven.
De telescoop rollenbanen
Telescoop rollenbanen worden vaak op die plaatsen gebruikt waar de losplaats steeds anders is. Deze rollenbanen worden vooral toegepast voor het laden en lossen van containers. De lengte van deze rollenbaan kan gemakkelijk worden aangepast. Hoe dieper men in de container moet zijn, hoe verder hij wordt uitgetrokken. Er hoeft dan niet met een product worden gelopen.
Harmonica rollenbanen
Deze rollenbanen worden vooral op die plaatsen toegepast waarbij de plaats steeds anders is. Deze rollenbanen hebben ook nog een belangrijk voordeel dat ze door een bocht geplaatst kunnen worden. Je ziet ze vooral vaak in magazijnen. De rollenbaan kan gemakkelijk worden opgeborgen, omdat ze helemaal in elkaar kunnen worden geschoven. Ze worden goed afgeschermd, omdat ze elektrisch aangedreven kunnen worden.
Het plaatsen van rollenbanen
Een werkgever zal er alles aan doen om het ziekteverzuim van zijn werknemers zo laag mogelijk te houden. Het ziek thuis zitten van een werknemer met rugklachten kost veel geld voor de werkgever. Door het plaatsen van rollenbanen zal het ziekteverzuim aanzienlijk teruglopen wat goed is voor de werkgever en werknemer.

Het aanschaffen van een rollenbaan